środa, 8 grudnia 2010

Produkt rybopodobny


1 grudnia 1968 roku, produkowany ze zmielonych kości ryb z dodatkiem specjalnej pomidorowej pulpy i ostrej papryczki Pima "Paprykarz szczeciński" otrzymuje znak jakości Q. Pierwowzorem paprykarza była afrykańska potrawa Czop-czop.
zródło Kalendarium zdarzeń nieistotnych, Focus historia, nr 12/2010

7 komentarzy:

Maria pisze...

To chyba było na zasadzie półprawdy?:)
Trochę przesadziłeś?

Swoja drogą:

W Kolumbii podrobiono paprykarz szczeciński i produkowano podobny wyrób, m.in. również na eksport do krajów sąsiednich.

abnegat.ltd pisze...

Smaczne, pozywne i tanie.

To na wypadek, gdybys oglosil konkurs na haslo zawierajace jedna teze prawdziwa...

Zadora pisze...

Mario, ten tekst to cytat, poniżej tekstu małymi literami jest skąd pobrano. A link pod frazą "paprykarz szceciński" odsyła do Wiki z dokładniejszym opisem. :-)

Abi, nie żadnych konkursów nie będzie. Wyrosłem już z tych grepsów ;-)

Z czego nie byłby robiony, w młodości często był jadany a i teraz czasem, choć bardzo incydentalnie i raczej z sentymentu też mi się zdarza.

Zadora pisze...

Oczywiście, temat ze zdjęć to całkiem insza inszość :-)

Maria pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Carolinna40i pisze...

A może tak lepiej wykorzystać Limoncello:
http://www.limoncello.com/it/ricette_quisi_cocktail.html

Do tego zestawu chyba zbyt wyrafinowane ;D

ub.g pisze...

Czy można już poprosić o kolejne danie?

Blog Widget by LinkWithin